Tüketici Bülteni – 15

TÜKETİCİ BÜLTENİ

Tüketici hak ihlalleri ile mücadele eden Tüketici Konfederasyonu (TÜKONFED)’na bileşeni Tüketici Başvuru Merkezi’nce (TBM) tüketici konusunda gelişmeleri sizler için Tüketici Bülteninde derledik.

TÜKETİCİ GÜNDEMİNDE GEÇEN HAFTA 

TÜKETİCİ KONFEDERASYONU BAŞKANI AYDIN AĞAOĞLU SUÇ DUYURUSUNDA BULUNDU

Habersiz parti üyeliğine suç duyurusu. İradesi dışında bir siyasi partiye üye yapıldığını e-Devlet’ten öğrenen Tüketici Konfederasyonu Başkanı Aydın Ağaoğlu suç duyurusunda bulundu.

AĞAOĞLU;  “Bir siyasi partiye üye olduğum ortaya çıktı. Partinin Gölbaşı ilçesine kaydedilmişim. 2022’nin ikinci döneminde üye yapılmışım. Bu kaydı yaparken benim kişisel verilerime ulaşmışlar. Bu bilgileri nereden aldılar? Bunun hesabını Cumhuriyet Başsavcılığı’na verecekler, çünkü suç duyurusunda bulundum” dedi.

KİRA BEDELLERİNİN YASA İLE SINIRLANDIRILMASI

TBMM’nin 8 Haziran 2022 tarihli genel kurulunda kabul edilen ve Türk Borçlar Kanununa eklenen geçici madde ile kira sözleşmelerinde konut kira bedelinin artışına ilişkin sözleşmelere yüzde 25 oranında bir üst sınır getirildi.

TÜKONFED Hukuk Komisyonu Başkanı Emekli İstanbul Hakimi İzzet DOĞAN kira artışları ile ilgili yapmış olduğu değerlendirmede; “Unutulmamalıdır ki Türk Borçlar Kanunu 344. maddesi kira oranları için 2011 yılında “üretici fiyat endeksindeki” artışı kabul etmiş, 2019 yılında üretici fiyatlarının artması nedeni ile bu kez madde değiştirilerek artış oranı olarak “tüketici fiyat endeksindeki on iki aylık ortalamalara göre değişim oranını” kabul etmiş, şimdi 2022 yılında da geçici olduğu bildirilse de yüzde 25 oranı getirmiş olup 2023 yılı Temmuz ayında da nasıl bir düzenleme yapılacak belirsizliği ile herkesi öngörüsüz bırakmıştır. Yasalar yaz-boz tahtası değildir.

APARTMAN GÖREVLİSİNE TAZMİNATI KİM ÖDEYECEK?

EYT düzenlemesinin yasalaşması, emeklilik hakkı kazanan apartman görevlilerine ilişkin yeni soruları da ortaya çıkardı. 

EYT düzenlemesi ile site ve apartmanda çalışan pek çok görevli emekli olmaya hak kazandı. Sitelerde emekli olan çalışan sayısı arttıkça tazminattan kimin sorumlu olacağı tartışma doğurdu.

TÜKONFED Başkan Vekili ve ASİYED (Apartman Site Sakinleri Derneği) Başkanı Av. İbrahim GÜLLÜ, “Yönetim bunları ödemekle yükümlü tabi. Bunu öderken kat maliklerine hangi dönemde malikse o döneme göre bölerek tahsil etmek durumundadır. Kiracıların herhangi bir kıdem tazminatı ile ilgili işçinin hakkıyla ilgili bir yükümlülüğü söz konusu değil.

Kıdem tazminatı dediğiniz ödeme arsa payına ya da hissesine bakılmaksızın eşit şekilde ödenir. Her bağımsız bölüm bu giderlere aynı oranda katılmak zorundadır.

Apartman görevlilerinin tazminatı konusunda sorun yaşanmaması için ayrı bir fon oluşturulmasını gerekir. Fonun bir hesapta tutulması ve nemalandırılması gerekir” değerlendirmesinde bulundu.

ADIM BAŞI ‘ZİNCİR MARKET’E YASAK GELİYOR

Adım başı ‘zincir market’e yasak geliyor. Yasa için hazırlıklar başladı.

Rekabet Kurumu, zincir marketlere yönelik yasa tasarısında yer alması gereken maddelere ilişkin öneri raporunu açıkladı.

Rekabet Kurumu, zincir market açılışları için mesafe uyarısında bulunarak, “belirlenecek bir mesafe çapında aynı ekonomik bütünlük içerisinde yer alan perakendecilerin ikinci bir şube açmalarının yasaklanabileceğinin ve yine bu teşebbüslerin aynı çap içerisinde bir devralma işlemi yapmasının engellenebileceğin değerlendirildiğini” bildirdi.

Zincir marketlerin yeni mağaza açılış izinlerinin nüfus kriterine bağlanmasının rekabet karşıtı bazı etkilerinin olabileceğine işaret edilen raporda, söz konusu düzenlemenin hayata geçmemesinin yerinde olacağı bildirildi.

 “SEÇMEN KAYDINIZI SORGULAYIN” TUZAĞI!

Seçimlere haftalar kala yeni bir dolandırıcılık yöntemi ortaya çıktı.

“Seçmen kaydınızı sorgulayın” yazılı mail ve SMS gönderen dolandırıcılar, linki tıklayanları tuzaklarına düşürüyor.

Vatandaşlara mail ve SMS yoluyla ulaşan dolandırıcılar, bu kez Yüksek Seçim Kurulunun sitesini kullanıyorlar. Dolandırıcılar tarafından “Yüksek Seçim Kurulu Seçmen Sorgulama Hizmeti” başlığıyla bir link gönderiliyor.

Tüketici Konfederasyonu Başkanı Aydın AĞAOĞLU; “Uygulamalar para kazanma amaçlı tüketiciyi mağdur ediyor. Bilgi Teknolojileri ve İletişim Kurumu’nun düzenlemesiyle tüketiciye bedel yansıtılırsa BTK’ya şikayet edilebilir” değerlendirmesinde bulundu.

ORİJİNAL ETİKETİ İLE SATILIYOR, BOZUK HATTA GİYİLMİŞ ÜRÜN GELEBİLİYOR : AYAKKABIDA ‘İTHAL’ TUZAK

Son dönemde artan basit e-ticaret siteleri sahte ve kopya ayakkabı ticaretine  boyut atlattı. Yerli üreticinin kâbusu olan kopya üretim hız kazandı. Normalde 4-5 bin lira olan ayakkabılar ‘ithal ve orijinal’ etiketiyle, sahte görsel kullanılarak 800-900 TL’den satılıyor. Oysa tüketiciye sahte, bozuk, yanlış hatta giyilmiş ayakkabı teslim ediliyor. Üstelik iade etmek istediğinizde site sizi her yerden engelliyor.

Tüketici Konfederasyonu Başkanı Aydın AĞAOĞLU; “Sahte ve kopya ayakkabı konusunda şikâyet yağıyor. Bu eski bir konu ancak sosyal medya üzerinden başlayan satışlarla mağduriyetler farklı bir boyuta ulaştı. Israrla bu şekilde satılan ürünlerin gerçek olmadığını ve tüketicinin mağdur olduğunu söylüyoruz ama satışlar bir şekilde devam ediyor. Tüketicinin Korunması Hakkındaki Kanun maddelerinin hepsi ihlal ediliyor” dedi.

Tüketici Başvuru Merkezi

Hazırlayan: Av. İbrahim GÜLLÜ

İlk yorum yapan olun

Bir yanıt bırakın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.


*