Tüketicinin Ürün Kiralarken dikkat etmesi gerekenler

Tüketicinin Ürün Kiralarken dikkat etmesi gerekenler

Ekonomik zorluklar insanlarımızın temel ihtiyaçlarını temin için bazı arayışlar girmesine yol açtı. Şimdi sezonluk aylık kiralamalar yapılıyor. Ne ile ilgili yapılıyor? Yazlığa gidiyor tüketici, küçük çocuğu var, küçük çocuğuna göz kulak olmak için akıllı saat kiralıyor. Üniversite sınavına hazırlanıyor, bilgisayar laptop okul kitapları çok pahalı, laptop kiralıyor ders çalışacağı süre için. Araba kiralamayı veya günlük ev kiralamayı biliyorduk. Ancak şimdi evin temizliğini yapmak için temizlik robotu kiralanıyor. Geçici ihtiyaçlarını görmek istiyor insanlar veya cep telefonu kiralıyor belirli bir süre Seyahat için gelmiş olan yurt içinde veya yurt dışından da olabilir veyahut telefonu kırılmış arızalanmış yenisini alamıyor işte böyle durumda kiralama yapılabiliyor. Hatta düşünün seyahate çıkacak çocuk koltuğu yok arabasında çocuk koltuğu kiralıyor. Şimdi bunlar insanların geçici ihtiyaçlarını karşılamak için veya belirli süreli ihtiyaçlarını karşılamak için başvurdukları yöntemler

Burada bazı hukuki riskler de var. Aldığımız cihazda Virüs olabilir. Aldık bir cep telefonu, onunla işlem yapacaksınız bankacılık işlemi, bilgisayar aldınız ona ona bir program yükleyeceksin o programın çalışmasını aksatabilir mi aksatmaz mı? Uyumlu mu değil mi? Bunu sıradan vatandaşın çok da anlaması mümkün değil. Ayrıca hijyen sorunları da var. Çocuk koltuğuna bebek oturtacaksınız. Arabanın koltuğunda başka birisinden geçmiş virüs vesaire hastalık bulaştırıcı olabilir. Arabayı kiralıyorsunuz ve arızalandı. Acaba bu sizde mi? kullanımından mı yoksa üretim kaynaklı mı? onu biz yine anlamamız mümkün değil.

Bu nedenle bu tür zorunlu nedenlerle yapılan kiralamalarda insanlarımız çok dikkatli olmalı. Bir sözleşme imzalamalıyız, sözleşmeyi de mutlaka okumalarını ve ondan sonra imzalamalarını ve mümkünse ürünlere sigorta yaptırılmalıdır.

Kiralama yapan firmalar Büyük olasılıkla teminat isteyeceklerdir bazen senet imza atacaklardır, bazen çek imza atacaklardır veya kredi kartından açığa pos çekeceklerdir mail order olarak.  Burada dikkatli olun. Bu şekilde teminat veren tüketicilere gelen şikayetlerden biliyoruz ki haftalar aylar sonra bir de o teminat işleme konulabiliyor, icra takibi ile karşı karşıya kalınabiliyor. Araba kiralandığı zaman paralı yoldan geçer ödeme yapmaz veyahut da trafik kuralı ihlal eder EDS ya da trafik görevlileri tarafından plakaya ceza yazılır. Bu ceza çok sonra gelir otoyol geçişleri olsun birkaç hafta sonra haberi olacak araç sahibinin. Bu nedenle teminatlar sözleşmeye yazılmalı. Yazılı sözleşme şart. Ürün teslim edilirken de tutanak altına alınmalı ve teminatların geri alınması sağlanmalıdır.

Av. İbrahim Güllü

TÜKONFED (Tüketici Konfederasyonu) Başkan Vekili

İlk yorum yapan olun

Bir yanıt bırakın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.


*