Tüketici Bülteni – 7

TÜKETİCİ BÜLTENİ

Tüketici hak ihlalleri ile mücadele eden Tüketici Konfederasyonu (TÜKONFED)’na bileşeni Tüketici Başvuru Merkezi’nce (TBM) tüketici konusunda gelişmeleri sizler için Tüketici Bülteninde derledik.

TÜKETİCİ GÜNDEMİNDE GEÇEN HAFTA 

 SUÇLU ÖRÜMCEK GİBİ TIRMANAN HIRSIZ MI ALT KAT KOMŞU MU?

TÜKONFED Başkan Vekili ve Apartman Site sakinleri Derneği (ASİYED) Başkanı Av. İbrahim Güllü açıklamalarda bulundu. “Zemin katta oturan kişilerin can ve mal güvenliğinin sağlamak için pencerelere yapılan korkuluklar yapmaktadırlar. Bu parmaklıkların pencerenin dışına fazlaca taşması yukarıdaki katlar için bir nevi merdiven basamağı hükmündedir. Kendisinin can ve mal güvenliğini tehlikede olduğunu düşünen üst komşu alt kattaki kişiye ihtar çekebilir ya da olay gerçekleşmeden önce korkulukların kaldırılmasını, kaldırılmaması halinde oluşacak olan olaydan sorumlu tutacağım şeklinde bir ihtarda bulunabilir. Ayrıca bu hırsızlık olayından dolayı evinde meydana gelen ihtara rağmen sorun düzeltilmedi bundan kaynaklı olarak da hırsızlık olursa mahkeme bilirkişi ile hırsızlık eylemi oluşmasında o korkuluğun önemli bir rol oynadığı tespit edilirse tazminat hakkı doğar.”

 ÖZEL OKULLAR YENİ VERGİ YOLLARI BULDULAR

Tükonfed Başkanı Aydın Ağaoğlu: Özel okullarda fiyat artışları %65’le sınırlandırıldı ama bazı özel okullar ve yeni birtakım Deli Dumrul vergileri icat ettiler. Kitapları geçen sene 6 bin liraya almıştın bu sene 16 bin lira. Yemek geçen yıl 8 bin liraydı bu sene 32 bin lira 4 katı, yüzde 400. Bir de genel gider diye icat ettiği masrafı sorduğunda velilere verdiği cevap: İşte geziler, etkinlikler yapıyoruz. Onların bedeli. Kıyafet geçen sene 10 bin liraya aldık bu sene 22 bin lira diyorsunuz. Bu masraflar niye bu kadar arttı dendiğinde oralarda bir sınırlama olmadığını ifade edip yollarına devam ediyorlar. Bu noktada veliler tepkili. Milli Eğitim Bakanlığı’nın mutlaka sahaya inmesi ve koyduğu kurallara uyulup uyulmadığını denetlemesi elzemdir.”

İNTERNET ALIŞVERİŞLERİNDE İADE SORUNU

TÜKONFED Başkanı Aydın Ağaoğlu; “İnternet üzerinden yapılan alışverişlerde kimi zaman iade ya da iptal süreçleri yaşanabiliyor. Böyle olduğunda ise tüketiciye yaklaşık 10 gün sonra ürünün ücret iadesinin yapılması gerekiyor. Ancak bu süre bazen uzayabiliyor. Böyle durumlarda ise kişiler mağduriyet yaşayabiliyorlar. İade kendisine intikal etmek üzere yola çıktığında 10 gün zarfında satıcının parayı iade etmesi lazım. Birileri açıkgözlülük yapıp birilerinin parasını işletiyorlar. İnternet arama motorlarında reklam kurulu şikâyet yazarsa o kanalda e devlet şifresini kullanarak şikayetini aktarsın. 6502 sayılı yasanın 77. maddesi uyarınca idari para cezası uygulanır. Ayrıca tüketici şikâyet etmekle kaymayıp, isterse emsal olsun diye geç gönderilen parası ile ilgili ne kadar geç gönderildiyse ticari avans faizinin kendisine ödenmesi için tüketici hakem heyetine başvurabilir. Bu konuda emsal Yargıtay kararları var.”

YÜKSEK AİDATLAR DÜŞECEK Mİ?

Uzmanlar yüksek site aidatları konusunda bakanlık düzenlemesinden umutlu.

Tüketici Konfederasyonu Başkanı Aydın Ağaoğlu, Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığının yaptığı düzenleme ile apartman ve site aidatlarındaki fiyat artışlarının geri çekilmeye başlandı. Kat malikleri mutlaka apartman ve site kat malikleri genel kurul toplantılarına iştirak etmeliler. Orada geçmiş yıl bütçesini incelemeli, gelecek yıl için hazırlanan tahmini harcama kalemleri de ayrıntılı olarak gözden geçirmeli, varsa itirazları bunu divan tutanağına yazdırmalıdırlar. Şayet orayı yöneten bir profesyonel tesis yönetici şirket ise Bakanlığa başvurabilir, değilse Sulh Hukuk Mahkemesine bir ay zarfında dava açabilirler.”

Apartman Site Yöneticileri ve Sakinleri Derneği (ASİYED) başkanı Av. İbrahim Güllü; “Konut ve kira artışlarına paralel olarak apartman site aidatlarında da artışlar yaşanmakta, neredeyse kiralarla yarışan aidatlar görülüyor. Bazı bölgelerde asgari ücreti bulan aidatların söz konusu. Aidatları artan kiracılar ve ev sahiplerinin yöneticilere tepki göstermekte, zaman zaman şiddet olaylarının da yaşanmakta. Yöneticiler kat malikleri ve kiracılar ile sürekli uğraşmak zorunda kaldıklarından bina içinden yönetici bulmak çok zorlaştı. Esasen kimse komşusunu icraya vermek istemiyor. Bu nedenle sektörde profesyonel yönetim hizmetleri gelişmektedir. Kendi içinde yönetici seçmeyen ya da seçmek istemeyen binalar artık profesyonel yöneticiye yönelmektedir. Tabii ki her hizmetin bir bedeli olması gerekir. Dışarıdan yönetimin aidata etkisi olmakla birlikte iyi bir profesyonel yönetimin getirdiği avantajlar da ortadadır. Düzenli bir site ancak düzenli bir yönetim ile olabilecektir. Bu da o binanın, sitenin ya da toplu yapının hem değerini artıran hem de yaşayan sakinlerin huzurlu olmasını sağlayan bir durumdur.”

Tüketici Konfederasyonu Hukuk Komisyonu Üyesi Av. Yunus Emre Çakıroğlu ise sitelerdeki fahiş artışların temel sebebinin, “site yönetimlerinin siteyi yönetmeyi bir kazanç aracı gibi görmeleri ve birtakım giderleri yüksek göstererek, bu miktarları site sakinlerinden talep etmeleri” olduğunu kaydetti.

CANLI MEZATTAN ALIŞVERİŞ YAPMAK SAHTE ÜRÜN MAĞDURİYETİNE YOL AÇABİLİYOR

Tüketici Konfederasyonu (TÜKONFED) Hukuk Komisyonu Üyesi Avukat Baki Öztürk, AA muhabirine yaptığı açıklamada, mezat yoluyla dolandırıcılık vakalarında artış gözlemlediklerini belirtti.

Dolandırılmamak için mezadı yapanların kimler olduklarının bilinmesinin önemine işaret eden Öztürk, “Satışı yapanların ticari künye bilgileri kontrol edilmeli. Mezat satışlarının, mesafeli satış mevzuatına ve mesafeli satış sözleşmelerine uygun yapılması lazım. Satışı yapan kişi ya da şirketin alışveriş yapıldığına dair fatura ya da satış sözleşmesi düzenlemesi gerekiyor. Ancak çoğu mezatta fatura düzenlenmiyor. Elinizde böyle bir belge yoksa hakkınızı ararken hukuki manada sorun yaşayabilirsiniz. Bu tür mezatlarda ürün kargoya verilmeden ödemenin tamamının talep edildiğini dile getiren Öztürk, “Bu nedenle imkan varsa kapıdan ödeme seçeneği tercih edilmeli. Banka üzerinden yapılan ödemelerde de para gönderirken ‘açıklama’ kısmı boş bırakılmamalı. Açıklama kısmına paranın kime ve hangi ürün için gönderildiği net şekilde yazılmalı. Bunu yazmamız, hukuki olarak elimizi güçlendirir.”

INSTAGRAM’DA ALIŞVERİŞ KABUSU BİTMİYOR

Instagram’dan yapılan alışverişlerde mağduriyetlerin ardı arkası kesilmiyor.

Parayı almadan paketi teslim etmeyen kargo şirketlerinin karayolu taşımacılığı yönetmeliğine karşı gelmiş olduklarını söyleyen Tüketici Konfederasyonu Başkanı Aydın Ağaoğlu, “Taşıyıcı, gönderinin fatura ile uygunluğunu da kontrol etmekle yükümlüdür. Vatandaş paketi açıp görmeden parayı vermesin. Paketi almış olanlar, firmaya ulaşamıyorlarsa taşıyıcıya 14 günü geçirmeden ‘cayma hakkımı kullanacağım” diye yazılı başvuruda bulunmalı. Kargo şirketi o parayı tüketiciye iade etmek zorundadır. Aksi halde tüketici hakem heyetlerine başvurarak kargo şirketinden uğradığı zararın tanzimini talep edebilir. Bu noktada en önemli delil, teslimden 14 gün geçmeden kargo şirketine yazılı olarak cayma bildiriminde bulunmuş olmasıdır. Açık adresi, vergi numarası, sabit telefonu ve ticaret sicil numarası olmayan ya da öğrenilemeyen hiç bir yerden alışveriş yapılmamalı.”

Tüketici Başvuru Merkezi

Hazırlayan: Av. İbrahim GÜLLÜ

İlk yorum yapan olun

Bir yanıt bırakın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.


*