Tüketici Bülteni -27

TÜKETİCİ BÜLTENİ

Tüketici hak ihlalleri ile mücadele eden Tüketici Konfederasyonu (TÜKONFED) ve bileşeni Tüketici Başvuru Merkezi’nce (TBM) tüketicileri ilgilendiren konularda gelişmeleri sizler için Tüketici Bülteninde derledik.

TÜKETİCİ GÜNDEMİNDE GEÇEN HAFTA 

KAPORA, CAYMA AKÇESİ, CEZAİ ŞART NEDİR? FARKLARI NELERDİR?

Güllü Hukuk Ofisinden Halil Güven günlük hayatta tüketicinin çokça karşılaştığı ve zaman zaman hukuki anlamlarını bilmediğinden zor duruma düşebildiği birbirine benzer ve birbiri ile alakalı kaparo, cayma akçesi ve cezai şart terimleri tüketicilerimiz ve hukukçularımız için yazdı. İlgili yazıya TÜKONFED’in web sitesi üzerinden erişebilirsiniz.

UYARMIŞTIK! BOZCAADA’DA ROMANTİK DEĞİL BEKLENEN ÖLÜMLER

Tüketici Konfederasyonu Hukuk Komisyonu Başkanı Emekli Hâkim İzzet DOĞAN “Uyarmıştık! 2020 yılında Ümran Önür’ün, 2023 yılında da Yeşim Demir’in yaşamını yitirmesi romantik değil beklenen bir ölümdü. Biz Bozcaada Kaymakamlığını ve Belediye Başkanlığını uyarmıştık” dedi.

İzzet DOĞAN, Bozcaada’da bulunan ve manzarası ile insanların ilgisini çeken ve pek çok gencin evlilik teklifi için tercih ettiği tehlikeli bir uçurumun kenarındaki alan ile ilgili önceki dönemlerde yetkili makamları uyardıklarını ancak önlem alınmadığını, bunun sonucunun da ölüm getirdiğini kaydetti. ”İnsan yaşamı bu kadar ucuz olmamalı. Tüketici Konfederasyonu gelişmeleri izleyecektir.” ifadeleri ile sözlerini bitirdi.

EĞİTİMDE KDV ÖZEL OKUL VELİLERİNİ MAĞDUR EDİYOR

Eğitimde KDV oranının %8’den %10’a çıkarılmasının akabinde bazı özel okullar aradaki farkı velilerden talep etti. Konu hakkında Fox Haber’e konuşan Tüketici Konfederasyonu Başkanı Aydın AĞAOĞLU “Veliler farkı ödemeyecekler. Tüketici Kanunu net! Herkes kanunlara uymak zorunda. Tüketici Kanunu diyor ki; ‘Sözleşmede öngörülen koşullar, sözleşme süresi içinde tüketici aleyhine değiştirilemez.’ Ancak sözleşmede artışların ve indirimlerin yansıtılabileceğine dair hüküm varsa o zaman olabilir. Ama sözleşmede madde yoksa veli ödemek zorunda değil.” dedi.

OTOPARKTA MEYDANA GELEN ZARARDAN SORUMLULUK

Tüketici Konfederasyonu Başkan Vekili Av. İbrahim GÜLLÜ, günümüzde tüketicilerin neredeyse hemen her gün kullandığı otoparklarda araçlarımıza ve eşyalarımıza gelen zararlardan sorumluluğun ne ölçüde kime ait olduğunu hakkında bir yazı kaleme almıştır. İlgili yazıya TÜKONFED’in web sayfasından ulaşabilirsiniz.

REKLAM KURULU YANILTICI REKLAMLARA 43 MİLYON LİRANIN ÜZERİNDE CEZA KESTİ

cumhuriyet.com.tr ‘nin haberine göre; Reklam Kurulu, yılın 7 ayında aldatıcı reklam veya haksız ticari uygulama olduğu tespit edilen 1109 dosya hakkında durdurma ile 43,7 milyon lira idari para cezası uygulanmasına karar verdi. Ticaret Bakanlığından yapılan açıklamaya göre, Kurul, 11 Temmuz’da yapılan toplantısında, tüketicileri aldatan, yanıltan, tecrübe ve bilgi eksikliklerini istismar eden reklamlarla haksız ticari uygulamalar hakkında erişim engeli dahil pek çok idari yaptırım uyguladı.

SİMSARLIK (KOMİSYON/EMLAKÇILIK) SÖZLEŞMESİ NEDİR?

Güllü Hukuk Ofisinden Halil GÜVEN tüketicilerin farkında bile olmadan akdettikleri simsarlık sözleşmeleri hakkında yazdı. Yazıda simsarlık sözleşmesinin kanuni tanıtılırken tarafların sorumluluklarına dair tespitlerde de bulunuldu. İlgili yazı TÜKONFED’in web sayfasında paylaşılmıştır.

ADALETTE TUZLU TARİFE!

TÜKONFED Başkan Vekili Avukat İbrahim Güllü artan yargı harçlarıyla ilgili Akdeniz’de Yeni Yüzyıl Gazetesine açıklamalarda bulundu.

Yargı harçlarının artışını değerlendiren Tüketici Konfederasyonu (TÜKONFED) Başkan Vekili Avukat İbrahim Güllü, “Adalet aramanın, dava açmanın maliyeti artmıştır. Adalet mülkün temeli olup, hiç kimse hakkını almada sıkıntı çekmemelidir. Yargı harçlarının artması hak arama önündeki engel olarak kabul edilmeli. Yargı harçları düşürülmeli, hatta kaldırılmalıdır. Bu sayede toplumun adalete ve hakkına ulaşması kolaylaşacaktır. Hazine gelir kapısı olarak, yargı harçlarını görmemelidir” dedi.

GÜNLÜK KİRALIKLAR CEP YAKIYOR

Otellerde yer bulamayan tatilciler, günlük ve haftalık kiralanabilen evlere yönelmek zorunda kaldı. Günlük evler ise cep yakıyor. Yazlık bölgelerdeki evlerin günlüğü 5 bin TL’den başlayıp 50 bin TL’ye kadar çıkıyor. Bu evlerin çoğu en az 3 gün kiralanabiliyor. Bazı bölgelerdeki lüks villaların gecelik ücreti ise 200-320 bin lira bandında. Evlerin temizlik ücreti ise 2 bin 500 TL olarak belirleniyor.

Yenişafak Gazetesine açıklamalarda bulunan Tüketici Konfederasyonu (TÜKONFED) Başkan Vekili Avukat İbrahim Güllü, kalabalık aile ve arkadaş gruplarının internetin de katkısıyla geçici kiralamaya başvurmaya başladığını belirtti. Güllü “Bu sistemin kayıt altına alınabilmesi oldukça zor. Bu nedenle fazlasıyla resmi olmayan kiralama var. Ayrıca, önemli vergi kayıplarına da neden oluyor. Başka ülkelerde ayrıntılı yasal düzenleme varken, ülkemizde düzenleme yok.” ifadelerini kullandı.

VERSODER BAŞKANI GÖRÜNMEZ: VERGİYİ ARTIRMAK SON ÇARE OLSUN

Akdenizde Yeni Yüzyıl Gazetesinden Duygu TEKİN’in haberine göre; gelir yaratıcı önlemler kapsamında ikinci bir dizi düzenleme ile vergi ve harçlarda artırıma gidilmesinin akabinde Vergi Sorunları Derneği Başkanı Muhterem Görünmez, “Vergi kalemlerini arttırmak, en son çare olarak düşünülmelidir.” dedi.Görünmez, “Vergi kalemlerini arttırmak en son çare olarak düşünülmesi gerekir. Yerli şirketlerimizde iflas ve konkordatoların artması yerli sermayenin el değiştirmesine neden olması tehlikesi göz ardı edilmemelidir. Yerli şirketler desteklenmeli ve kredi imkanları sağlanmalıdır.” ifadelerine yer verdi. 

TÜKONFED BAŞKANI AYDIN AĞAOĞLU ARTTIRILAN VERGİLERİN TÜKETİCİLERE YANSIMASINI DEĞERLENDİRDİ

Tüketici Konfederasyonu Başkanı Aydın AĞAOĞLU TV100’e yaptığı açıklamalarda; son vergi artırımlarının tüketicinin canını sıktığını, KDV ve ÖTV’nin doğrudan tüketiciden alındığını, taciri ilgilendirmediğini, yapılan artışlar nedeniyle etiket fiyatlarını değiştirmekte zorlanan satış yerlerinde tüketicilerin yüksek olan kasa fiyatından değil düşük olan etiket fiyatından alışverişlerini tamamlamalarının hakları olduğunu ifade etti. 

TAKSİMETRE TARİFESİ APLİKASYONLA DELİNİYOR

Bir süredir hayatımızda olan ve hem lisanslı taksilerin hem de korsan taksilerin içinde bulunduğu uygulamalar ile taksicilerin taksimetre tarifesini deldiği ortaya çıktı. Tüketici Konfederasyonu Başkanı Aydın AĞAOĞLU AA’ya yaptığı açıklamalarda; taksi ücretlerinin UKOME’de belirlendiğini ve UKOME’de belirlenen tarifenin üzerinde bir fiyata taşımacılık yapmanın hukuka aykırı olduğunu ifade etti. Konu hakkında Av. Gökhan AHİ ise korsan taksilerde yolcuların koltuk sigortası güvencesi olmadığını vurguladı. 

BÜTÇENİN YÜKÜ VATANDAŞA YIKILDI

Tüketici Konfederasyonu (TÜKONFED) Başkanı Aydın Ağaoğlu, artırılan dolaylı vergilerle ücret zamlarının vatandaşın cebine girmeden elinden alındığını vurgulayarak hükümetin vatandaşı enflasyon canavarından bir an önce kurtarması gerektiğini söyledi.Artırılan dolaylı vergilerin tüketicinin hane halkı bütçesini allak bullak ettiğini kaydeden Ağaoğlu, “Asgari ücrete ve memurlara, emeklilere yapılan zam, ceplerine girmeden fazlasıyla tüketici bütçesinden çıktı. Dolaylı vergilere yüklenerek bütçe açığını kapatmak sosyal devlet ilkesi ile bağdaşmaz. Holding sahibi ile asgari ücretli işçi tüketim malzemelerinde artan KDV oranından ötürü aynı yükü taşıyorlar ve aynı vergiyi veriyorlar. Yani 10 milyonluk otomobil alan varlıklı insan ile dar gelirli tüketici ikinci el zor bela sahibi olduğu bir mütevazi otomobile aynı oranda vergi veriyor.” diye konuştu.

İKİNCİ EL ARAÇ SATIŞINDA YENİ HİLE YÖNTEMİ

Ticaret Bakanlığı’nın otomobil satışına ilişkin yönetmelikte yaptığı değişikliğin akabinde internet ortamında bazı satıcıların satış fiyatlarından “3 sıfır” atarak yaptığı kurnazlığın pahalıya patlayacağını dile getiren Tüketici Konfederasyonu Başkanı Aydın Ağaoğlu HaberTürk’e yaptığı açıklamalarda: Tacir basiretli olur, otomobili o fiyattan tüketiciye satmak zorunda kalabilir. Ayrıca bu gibi yanıltıcı reklamlar yine ceza gerektirir, şeklinde açıklamalarda bulundu.

DİL PROBLEMİ MAĞDURİYET DOĞURUYOR!

Tüketici Konfederasyonu (TÜKONFED) Bilişim Komisyonu Üyesi ve Bilişim Mağdurları Derneği (BİLMADER) Başkan Vekili Burç COŞKUNKAN, kullanıcıların internette aradığı, kullandığı ve içerik ürettiği interaktif iletişim platformu olan sosyal medyayı ve kullanıcı profillerini yorumladı. Teknoloji kullanımının etkilerine, güvenilir bilgi ediniminin önemine, MEB Müfredatının bireylerin bilinçlenmesindeki rolüne, Sosyal Medya Yasası’na açıklamalarında yer veren Coşkunkan, çeviri kullanımı ile kendisini hatırlatan yabancı dil sorununa da ışık tuttu. Dil, din, ırk bakımından farklı niteliklere ev sahipliği yapan Antalya’da sıklıkla tercih edilen çeviri programlarının noksanlıkları da Coşkunkan’ın başlıkları arasında yerini aldı.

KISA DÖNEM KİRALAMA YAPANLARIN UYMASI GEREKEN KURALLAR

Güllü Hukuk Ofisinden Halil GÜVEN kısa dönem kiralama işi yapan kimselerin tabi olduğu kurallar ve bu kuralların kapsamı hakkında kaleme aldığı yazı TÜKONFED’in web sayfasında yayımlanmıştır.

Tüketici Başvuru Merkezi

Hazırlayan: Av. Recep Alper YILMAZLAR

İlk yorum yapan olun

Bir yanıt bırakın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.


*