Tüketici Bülteni – 10

TÜKETİCİ BÜLTENİ

Tüketici hak ihlalleri ile mücadele eden Tüketici Konfederasyonu (TÜKONFED)’na bileşeni Tüketici Başvuru Merkezi’nce (TBM) tüketici konusunda gelişmeleri sizler için Tüketici Bülteninde derledik.

TÜKETİCİ GÜNDEMİNDE GEÇEN HAFTA 

DEPREM RİSKİ BAHANESİYLE KASKO YAPMAYAN ŞİRKETLERİ UYARDI

Tüketiciler Birliği Derneği Genel Başkanı Mahmut Şahin, depremden etkilenen 11 il dışında da araç ve ev için kasko yaptırmak isteyenlerin bazı sigorta şirketleri tarafından “deprem riski” bahanesiyle geri çevrildiğini söyledi.

KONUT SİGORTA FİYATLARI DEPREM ETKİSİYLE ARTTI

DASK teminatının düşük kalması nedeniyle vatandaşlar özel konut poliçelerine yöneldi. Yaşanan ilgi sebebiyle bazı sigorta şirketleri fiyatları artırdı. Bazı şirketler ise riskli gördüğü konutlara poliçe yapmak istemiyor.

Tüketici Başvuru Merkezi Onursal Başkanı Aydın Ağaoğlu; “Türk Ceza Kanunu’nun 237’nci maddesine göre bu net bir şekilde suçtur. Ortada bir gerekçe yokken yalnızca taleple doğru orantılı olarak özel bir sigorta poliçesinin fiyatlarını artıramazsın. Bu konularla ilgili daha önce Kasko ve Trafik poliçelerinde aynı durumu gördük. Bazı şirketlere cezalar da kesildi ancak bu cezalar yeterli değil. Ülkenin içine düştüğü zor durumdan faydalanarak haksız kazanç peşine düşenleri kamuoyuna ifşa edilmesi gerekmektedir. Fahiş fiyat değişimlerinin tespit edilmesi sonrası tüketicilerin, Ticaret Bakanlığı’na bağlı, haksız fiyat değerlendirme kuruluna şikâyette bulunabileceklerdir.”

2 HAFTALIK SERVİS ÜCRETİ TARTIŞMASI

Deprem felaketinin ardından geç açılan okullarda 2 haftalık servis ücreti konusunda tartışmalar sürüyor.

Konuya açıklık getiren TÜKONFED Başkanı Aydın Ağaoğlu; ”Okul servisleri ile velilerin uyuşmazlıkları da tüketici kanunu kapsamında değerlendirilir. Yarıyıl tatilinin 2 hafta uzatılmasından ötürü servis hizmeti alamayan veliler, 2 haftaya tekabül eden taşımacılık bedelinin ya da kendince belirlediği asgari bir bölümünün kendilerine iade edilmesini talep edebilir. Servis ücreti verilmediği sürece araç yakıt tüketmemiş, ekipmanlarını eksiltmemiştir. Sadece sürücünün ve rehberin ücretleri devam etmiştir. Burada aracın amortisman karşılığı ve yakıt tüketimine denk gelen tutarın talep edilmesi hakkaniyete uygun olur. Tüketiciler yazılı başvuru yapmalı, olumlu sonuç alamazsa hakem heyetine başvurarak meblağı belirtmek suretiyle iade talebinde bulunabilecektir.”

ÖZEL OKUL ÜCRETLERİNİN İADESİNE İLİŞKİN ŞİKAYETLER GELİYOR

AA’na açıklama yapan Tüketici Konfederasyonu Başkanı Aydın Ağaoğlu; “Ahlak ve vicdan yoksunu kimseler depremzedelerin piyasada oluşturduğu talebin nedenini ve o insanların içinde bulunduğu durumu gözetmeden, temel gıda ve ihtiyaç ürünlerine fahiş fiyatlar uygularken, bir kısmı da ev kirası ve barınma ücretlerine gereksiz yere zam yaptılar. Bazı vatandaşlarımız depremzedelere evini ücretsiz açarken, insafsız fırsat vurguncuları depremzedelerin konut talebini fırsata çevirmek için ev kira fiyatlarını haklı hiçbir sebep olmaksızın artırdılar. Özel okullardaki öğrencilerin diğer şehirlerdeki aynı özel okula kaydının yapılmaması, ödediği ücretin kalan kısmının veliye iade edilmemesi gibi şikayetler de gelmeye başladı. Devletimiz de yapacağı yasal düzenlemeyle felaket vurguncularına ağır yaptırımlar getirmeli, savcılık ve mahkemelerimiz de failleri üst sınırdan cezalandırmalıdır.”

Tüketici Başvuru Merkezi

Hazırlayan: Av. İbrahim GÜLLÜ

İlk yorum yapan olun

Bir yanıt bırakın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.


*